Mail: casaldalacant@acpv.cat Tlf: 965205667 Fax: 965144418

Un membre d’ELS VERDS EE Alacant ha sigut agredit mentres penjava cartells en favor de TV3

Supose que el bombardeig gairebé diari a la televisió sobre el terrorisme d`ETA ens fa oblidar altres tipus de violències i terrorismes. Potser el neonazisme sembla lluny perquè la televisió no parla d`aquest, però allò cert és que va creixent, i amb el temps pot ser un greu problema per a les nostres llibertats, llibertats tan bàsiques com la llibertat d`expressió.

El que narraré ara són els fets que em van esdevenir dos dies abans de la manifestació per Tv3. Caminàvem per Benito Perez Galdós després d’haver estat tota la nit pegant cartells per a la Tv3 a favor de la llibertat d`expressió; ja quan ens quedava l’últim cartell que portava jo en la mà i el meu amic el poal de pegar encara ple de cola i estàvem decidits a pegar l’últim cartell, ens varem creuar amb tres joves d`uns 20 anys mes o menys. Quan van veure el poal del meu amic, un va preguntar “¿sois separatistas?”. Ens vam parar per intentar comprendre allò que ens estàven dient, sense arribar a entendre-ho perquè van començar a insultar-nos i a parlar-nos a crits. Jo estava atònit, sobre tot perquè per a ells Tv3 i llibertat d`expressió significava separatisme i moltes altres coses. En eixe moment, un em va arrencar el cartell de les mans i el va trencar, llavors es van tornar cada vegada més agressius, els següents cinc-deu minuts van ser un constant de fustigaments amb amenaces físiques d`atac i insults, tenint-los a un metre de distància mentre caminàvem i continuaven dient que anaven a pegar-nos una pallissa. Per poc, un cop de peu furtiu d`aquells agressors a la llibertat d`expressió trenca el poal i tota la cola que hi quedava vola per l`aire; en eixe moment pensava que ja començava una baralla, però als pocs minuts, els agressors ens varem deixar, amenaçant-nos a veure’ns un altre dia. Després jo vaig tornar a casa i el meu amic va passar per la plaça de bous, on els cartells de “volem Tv3 llibertats d`expressió” havien sigut canviats per cartells de la “Asociación Alfonso X” que reivindicaven xenofòbia en titulars sensacionalistes “España ya tiene suficiente mano de obra barata no hace falta seguir importándolos”.

Pense que mentre consentim, nosaltres i les autoritats, que grups radicals de neonazis continuen intentant dinamitar tot acte d`expressió de llibertat i portant rebuig i enuig per estendard contra tot allò que no sigui la seua reduïda, simplista i parcial realitat, continuarem tenint el risc de ser atacats per eixos infeliços ingenus en qualsevol moment.

La cosa mes trista és, potser la mort d`una espècie, i la consegüent, i també per causa humana, mort d`una llengua i la seua cultura. Sembla que estar en contra d`una televisió en una llengua a un territori en què no acaba de recobrar-se en el parlar, és estar d`acord amb l`extinció del nostre València, que és un llegat lingüístic i cultural únic. Lluitar contra una manifestació a favor de la llibertat d`expressió com era aquella de la Tv3 és lluitar contra la raó, el sentiment i les llibertats assolides.

Resulta curiós pensar que molta gent castellanoparlant que vol veure la Tv3 siga considerada “separatista” per eixos ulls parcials neonazis; tanmateix podem considerar que si la manifestació haguera sigut a favor dels Països Catalans i la independència del nostre territori a un altre país diferent a Espanya, el dret a expressar aquesta opinió i desig és igualment una necessitat per a la nostra democràcia. Utilitzar paraules plenes de negativisme com“separatista” per a defensar una idea de nova configuració d’estat nació és un altre insult més a la democràcia.

Saúl Torres, membre d’Els Verds EE d’Alacant

Font: Anna Notícies.