Mail: casaldalacant@acpv.cat Tlf: 965205667 Fax: 965144418

Compromís pel territori continua




Dissabte dia 16-6-2007 el moviment ciutadà "Compromís pel Territori" ha celebrat Assemblea de Col·lectius a València, amb assistència de més de 20 grups i plataformes representatives de tot el País Valencià.

S'ha debatut el futur de la problemàtica territorial a la vista dels resultats electorals, i les estratègies de "Compromís pel Territori" en la nova situació.

Les conclusions n'han segut les següents:
1-En nombroses poblacions s'ha produït un canvi polític a nivell local, on els partits polítics (de diversos signes) que impulsaven projectes contestats socialment han perdut el poder municipal, pel triomf bé dels partits que s'oposaven als PAI, bé de candidatures sorgides de les plataformes veïnals.
En molts altres casos, la suma de vots de les candidatures oposades als projectes urbanístics ha estat superior a la del partit promotor del PAI, encara que per la divisió de candidatures aquell no ha perdut la majoria absoluta.
És cert que en alguns casos el resultat de les eleccions ha reforçat al partit promotor, i que, a nivell autonòmic, el partit responsable de la desastrosa política territorial continua al front del Govern de la Generalitat, amb majoria absoluta, la qual cosa sembla suposar, en principi, continuïtat en la mateixa línia afavoridora de la destrucció del territori i de l'especulació.

2-Malgrat això, l'evident desgast del model econòmic basat en la construcció massiva i l'ocupació territorial, amb perspectives de reducció dràstica de la bambolla immobiliària, pot significar un cert límit a aquesta política. Les noves càrregues socials generades per l'augment de població, entre altres factors, agreujaran l'enorme dèficit pressupostari de la Generalitat, generat en gran part per una gestió irresponsable i malbaratadora, que ha comportat l'abandonament dels serveis públics en favor del benefici immediat dels amics.

3-"Compromís pel Territori", mantindrà la seua activitat de coordinació de col·lectius, plataformes i entitats de tot el País Valencià, en la defensa del territori i dels seus recursos, sobre les idees bàsiques d'aturar projectes insostenibles, impedir l'especulació, treballar per un altre model econòmic i per una nova legislació, i exigir la participació ciutadana en la elaboració i gestió dels projectes urbanístics i d'infraestructures. En la seua estratègia reforçarà l'activitat de conscienciació social, l'utilització crítica de les vies legals i la denúncia de la corrupció política, administrativa i tècnica, junt amb la convocatòria i el recolzament de la mobilització ciutadana. "Compromís pel Territori" espera, a més, dels partits que abans de les eleccions donaren les idees bàsiques esmentades, que des del seu treball d'oposició en la Generalitat, i des de la seua presència al govern o a l'oposició dels ajuntaments, mantinguen en actiu eixe suport.

4-En tant que moviment social, "Compromís pel Territori" té la seua pròpia dinàmica, des de la seua fundació fa dos anys i mig, independent de les dinàmiques dels partits, entre les quals la pugna electoral, els resultats de la qual són responsabilitat d'eixos partits, i dels ciutadans amb dret a vot. Per tant, al marge dels resultats de les eleccions, persisteix en les seues exigències, en tant les reivindicacions no estan resoltes.
Cal assenyalar, a més, que el vot favorable al partit en el Govern de la Generalitat ha comptat amb un factor extra, no depenent dels moviments socials, consistent en una perillosa potenciació i manipulació dels fantasmes d'autoprestigi individual i col·lectiu i de promoció social i econòmica particular (Fòrmula I a València, diners fàcils amb l'especulació del sòl, etc) clarament negatius per al territori i per a la democràcia.

València, 20 juny 2007.