Mail: casaldalacant@acpv.cat Tlf: 965205667 Fax: 965144418

Ací estem



Ací Estem" és el projecte que l'Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida (IEVA) ha engegat per recordar els 300 anys de la Batalla d'Almansa.proposa pel proper 25 d'abril una celebració de caràcter simbòlic. A les 12 de la nit del dia 24 d'abril, just al moment de fer el pas de dimarts a dimecres,


"Ací Estem" proposa alçar-se fins al punt més alt possible -muntanyes, cims, terrats, castells, ermites, balcons- i durant cinc minuts encendre llums elèctrics, llanternes, fanals, tubs fluorescents, espelmes, o el que cadascú pugui. "A la manera de les antigues alimares d'avís, volem vore'ns els uns als altres, avisar-nos que ha arribat el dia simbòlic i per uns moments bategar tots com un mateix cor. Han passat tres-cents anys i, a pesar de totes les dificultats històriques que el poble del qual formem part ha patit, encara estem ací. I com tenim el futur al nostre abast, des del respecte al passat, volem afrontar eixe demà de manera alegre, com a noves lluminàries festives, fent una abraçada de llum entre gents i pobles".


El perquè del projecte és clar: cada 25 d'abril els valencians i valencianes recorden "un dels episodis més tristos de la nostra història", és a dir, la batalla que al 1707 va provocar la desaparició no només del Regne de València, sinó dels usos i costums antics, a més a més dels furs valencians.


La proposta va dirigida a tothom, tant persones individuals com entitats i col·lectius, i vol ser el fil conductor d'altres idees i suggeriments.